Christiaan van Rechteren

Ik ben geboren in een familie met een sterke historische band met Overijssel, al meer dan 600 jaar worden Kasteel Rechteren en Huize Almelo bewoond door leden van de familie van Rechteren. Ik kwam al vanaf een vroege leeftijd in contact met kunst en antiek. Mijn ouders hebben altijd een grote interesse gehad voor kunst en antiek en namen mij vaak mee naar musea, en kijkdagen van veilinghuizen. 

Het was pas als werkstudent bij Christie's in Amsterdam dat mijn passie voor dit vak echt is ontstaan. Toen er een positie in de opslag vrijkwam heb ik geen moment getwijfeld. Ik ben begonnen met het beschrijven van oosterse tapijten, ik was al snel gefacineerd door de verschillende patronen en kleuren die elk toe te schrijven waren aan een ander gebied of stad op basis van hun ontwerp. Niet lang daarna kwam ik te werken op de meubelafdeling: een afdeling die vrijwel alles behandelde dat buiten de expertise van de overige afdelingen in het veilinghuis viel. Naast meubelen uit Europa en Engeland kon ik mij daardoor een aantal niche specialismes eigen maken, zoals tapisseriën, oosterse en Europeese tapijten en beeldhouwkunst. Als specialist en later hoofd van de meubelafdeling heb ik de mogelijkhijd gehad om vele iconische collecties te zien, taxeren en naar de veiling toe te loodsen. Een van de vele hoogtepunten was de veiling van de collectie van Yves Saint Laurent in Parijs. 

In mijn 18 jaar bij Christie's heb ik een enorme ervaring opgedaan met zeer uiteenlopende taxaties. Van speciale objecten tot hele inboedels en kasteel inventarissen. Doordat je op deze grote taxaties nooit weet wat je kan verwachten heb ik een goed oog ontwikkeld voor kwaliteit in de meest brede zin. 

Sinds 2014 heb ik mijn eigen bedrijf, ik richt mij op taxaties, bemiddeling en fotografie. Ik woon en werk op het familie landgoed in Dalfsen samen met mijn vrouw en vier kinderen.

Taxaties

Met mijn lange ervaring in de internationale kunstwereld kan ik in korte tijd een professionele geïllustreerde taxatielijst van een enkel object tot een hele inboedel voor u verzorgen. De meeste taxatierapporten worden gemaakt in opdracht van de verzekering, maar ook voor verdeling, boedelscheiding en successie.

Bemiddeling

Ik heb een breed internationaal netwerk van contacten in de kunstwereld en kan u helpen om discreet en zonder zorgen uw kunstvoorwerpen of inboedel te verkopen.

Fotografie

Sinds 2013 heb ik meerdere fotoboeken gemaakt voor particulieren. Het betreft catalogi van kunstcollecties, momentopnames van interieurs, tuinen en parken en catalogi van stichtingen met kunstbezit. Ik heb het hele proces zelf in de hand van fotografie tot het maken vand de layout en het schrijven van texten. De kennis op dit gebied heb ik opgedaan door jarenlang de catalogi bij Christie's voor de meubelafdeling samen te stellen.